Auto huren Sofia

Zoek, vergelijk & boek!

Voer stad, luchthaven of treinstation in
Waarom bij ons reserveren?
  • Gratis annuleren Tot 48 uur voor aanvang van de boekingsperiode
  • Laagsteprijsgarantie Betere prijs gevonden? Wij zorgen voor een betere aanbieding
  • 8000+ ophaallocaties Ophaallocaties over de hele wereld
Kosteloos annuleren
Laagsteprijsgarantie
Uw partner sinds 2004

Auto huren Sofia

  1. Home
  2. Autohuur Sofia

Een auto huren in Sofia gaat gemakkelijk, snel en overzichtelijk via AutoHuren.nl. Wij tonen de voordeligste keuzes uit het brede autohuur aanbod in 125 landen & 17.000 locaties wereldwijd. Wij bieden een all-inclusive huurauto in Sofia, tegen de laagste prijs en gegarandeerd de beste service!

Informatie over Sofia

Autoverhuur Sofia
Autoverhuur Sofia

Sofia is een van de oudste steden van Europa. Er zijn restanten teruggevonden van een Thracische stam, de Serden, die er 7000 jaar geleden al een nederzetting hadden. Het belang van Sofia nam toe toen het in 29 v. Chr. door de Romeinen werd ingenomen en zij er een administratieve hoofdstad van maakten. Ook was Sofia bijna vijfhonderd jaar lang een deel van het Ottomaanse Rijk. Ondanks de zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bouwwoede in de communistische tijd zijn er in de stad veel historische gebouwen en interessante musea.

Resten van de Romeinse nederzetting zijn te zien bij de Sint-Joriskerk (Rotonda Sveti Georgi) uit de vierde eeuw. Deze vroegchristelijke cirkelvormige kerk is het oudste gebouw van de stad en staat achter het Sheraton Hotel. Binnenin zijn fraaie fresco’s te bewonderen in drie lagen; de oudste dateren van de tiende eeuw. Die fresco’s zijn overigens pas laat ontdekt, want in de Ottomaanse periode werden ze overgeschilderd en daarna wist lange tijd niemand meer dat die muurschilderingen bestonden. Ook in de Sint-Petkakerk zijn fraaie muurschilderingen te zien van bijbelse taferelen, al zijn ze niet zo oud als die in de Sint-Joriskerk.

De Alexander Nevski kathedraal werd aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd om de Russische soldaten te eren die waren omgekomen bij de oorlog tegen het Ottomaanse Rijk. Het is één van de grootste orthodoxe kerken ter wereld. In de crypte is een museum met een enorme collectie iconen uit de negende tot de negentiende eeuw.

Het plein Ploshtad Sveta Nedelya heette in de communistische tijd het Leninplein met een beeltenis van de grondlegger van het Sovjet-communisme. Na de val van het communisme werd dat beeld omvergehaald en kwam er een bronzen beeld van de beschermheilige Nedelya, een christelijke martelares die rond het jaar 300 werd onthoofd, voor in de plaats. Aan dat plein staat de Nedelyakerk, een mooi voorbeeld van neo-byzantijnse architectuur. In die kerk ligt de Servische koning Stefan Milutin begraven.

In de voormalige grote moskee van Sofia is het Nationaal Archeologisch Museum gevestigd. Het heeft een bijzondere collectie vondsten uit de tijd van de Thraciërs, de Grieken en de Romeinen. Topstukken zijn dertien vreemd vormgegeven scheepsmodellen van massief goud die waarschijnlijk door de Thraciërs werden gebruikt bij religieuze ceremonies. In de tuin staan marmeren beelden uit de Romeinse tijd.

Tijdens de heerschappij van de Ottomanen telde Sofia niet minder dan zeventig moskeeën. Er is er nog slechts één in functie, de Banya Bashi Dzhamiya. Het gebouw werd ontworpen door Mimar Sinan, die onder meer ook de Süleymaniye moskee in Istanbul bouwde. ‘Banya Bashi’ betekent ‘vele baden’ en vlakbij liggen dan ook de Centrale Baden (Tsentralnata Banya) van Sofia. De Romeinen maakten al gebruik van de thermale bronnen hier, maar het huidige gebouw stamt uit het begin van de twintigste eeuw. De baden zijn prachtig versierd met majolica aardewerk. Het is niet meer in gebruik als openbaar badhuis, maar u kunt het water nog wel voelen en proeven op het plein ervoor.

De Russen hebben hun sporen achtergelaten in de vorm van de Sint-Nicolaaskerk. De Russisch-orthodoxe stijl is duidelijk herkenbaar aan de vijf uivormige koepels. In de crypte ligt de voormalige bisschop van Sofia, Serafin, begraven. Hij is niet officieel heilig verklaard, maar veel mensen geloven dat hij wonderen kan verrichten. De ‘brievenbus’ naast de graftombe wordt dan ook dagelijks volgestopt met handgeschreven wensen.

In en rondom Sofia

Zo’n acht kilometer ten zuidwesten van het centrum staat de 900 jaar oude Boyanakerk. Deze kleine middeleeuwse kerk staat vooral bekend om de prachtige fresco’s uit de dertiende eeuw. Daarom staat de kerk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vlakbij ligt het Nationaal Historisch Museum, waarin een mooi chronologisch overzicht wordt gegeven van de Bulgaarse geschiedenis, van de prehistorie tot aan de Tweede Wereldoorlog. Het museum is vermaard om de collectie Thracische kunst.

Zowel de Boyanakerk als het Historisch Museum liggen aan de voet van de Vitosja, een bergmassief met als hoogste punt de Zwarte Piek van 2290 meter hoog. Het gebied is al sinds 1934 beschermd en daarmee het oudste nationale park van de Balkan en u kunt er prachtige wandelingen maken. In het zuidwesten van het park liggen de grotten van Duhlata en in de winter vormen de hoogste delen van het bergmassief een skigebied.

Parkeren

Het kan moeilijk zijn in het centrum van Sofia een parkeerplaats op straat te vinden. In blauwe zones kunt u parkeren door een kaartje te kopen bij een van de automaten en dat achter de voorruit te plaatsen. Gemakkelijker is het om uw huurauto te stallen in een van de parkeergarages die Sofia inmiddels rijk is.

Luchthaven

De luchthaven van Sofia ligt 10 kilometer ten oosten van het stadscentrum tegen de oostelijke buitenwijken en is uitstekend per huurauto bereikbaar. De gemakkelijkste route is via de snelweg Botevgradska shose. De afslag naar de luchthaven staat op verkeersborden duidelijk aangegeven, in Engels.